המוזיאון הימי הלאומי בעיר חיפה מציג את תולדות הספנות באזור הים התיכון ואת הסיפור הימי של חיפה. במוזיאון יש מוצגים מ-5000 שנות היסטוריה ימית וארכיאולוגיה, ומאפשר למבקרים ללמוד על ספינות עתיקות, עוגנים עתיקים, אילי ניגוח ועוד ממצאים ארכיאולוגיים, כמטמוני מטבעות זהב שנמצאו בחפירות ימיות. בנוסף מציג המוזיאון תערוכת פיראטים ואת מפעל הספנות העברי לדורותיו.
המוזיאון הימי הוקם בשנת 1953, על בסיס האוסף הפרטי של אריה בן-אלי ז”ל, שהיה מייסדו ומנהלו הראשון. בשנת 1972 עבר המוזיאון למיקומו הנוכחי, הודות לתרומתם הנדיבה של קרן מוריסון מלונדון, עיריית חיפה וידידים מן הארץ ומחו”ל. בשנת 1995 צורף אוסף המוזיאון לאמנות עתיקה, לאוסף המוזיאון הימי הלאומי, כך שלצד המוצגים השייכים לארכיאולוגיה ימית, ניתן לראות ולהתרשם גם ממוצגים ומפסלים פיניקיים, יוונים ורומיים

מה במוזיאון:
5000 הפיראטים
הדגל והגולגולת – הצצה מרתקת אל עולמם של שודדי הים, אוצרות והספינות האבודות. התצוגה כוללת שחזור של תא מאסר בספינה ושל חדר קפטן. בנוסף תצוגה של הצגה של כלי נשק, דגמי ספינות, הדפסים ושחזורים דמיוניים של פיראטים מפורסמים.
שנות ספנות
סקירה היסטורית המלווה בדגמי אניות וספינות ששוחזרו, מתקופות שונות, העוגן בהיסטוריה הימית, איל הניגוח מן המאה ה-2 לפנה”ס, שנמשה בשלמותו מחוף עתלית, דגם של ספינת קרב יוונית, מטמון צדפות מן האלף ה-2 לפנה”ס.
הארכיאולוגיה של חופי ישראל
תצוגה של הסחר הנרחב שהתקיים בחופי הארץ, ובה מוצגים בין השאר כלי שיט שונים, ממצאים ארכאולוגיים, פסלונים יווניים ורומיים מתקופות שונות ומטבעות זהב.
האניות הטרופות
ממצאים שונים מספינות טרופות מחופי הים התיכון, שלא הצליחו להגיע ליעדן, ובחלקם מוצגים מטילי מתכת מסוגים שונים ששימשו למסחר.
טכנולוגיה ומכשירנות ימית
תצוגה של מכשירי ניווט ימיים עתיקים, בהם שעוני חול וספרי מסע מהמאות ה-17 וה-18, מצפני ספינות, שעוני שמש ומכשירים ששימשו לניווט, שייט ומדידות שונות.
קנקני יין וסחורות (ע”ש דוד קנת ז”ל)
הקנקן היה הכלי העיקרי לאחסנת סחורות שונות, בהן יין ותבואות. התצוגה סוקרת 2500 שנים של התפתחות הקנקן המסחרי הימי, מהמאה ה-16 לפנה”ס ועד לתקופה הביזנטית. בין המיצגים נמצאים סוגים שונים של קנקנים שנמצאו באגן הים התיכון ולימדו על המסחר המפותח בימים עברו.
אמנות הסיפון
תערוכה של חפצים שנעשו בידי מלחים: עבודות גילוף, דגמים של כלי שייט, עבודות קשרים וחבל, קעקועי ימאים ועוד. בין המוצגים המיוחדים בתערוכה נזכיר את ה’בארק’ – דגם מאירופה מהמאה ה-19, המיועד להצבה בכנסיות על מנת להבטיח את שלומם של יורדי הים, ואת ‘ולנטיין’ – עבודת מלחים נפוצה במאה ה-19, הניתנה במתנה לבת הזוג המחכה בחוף. הפריט המוצג בתערוכה מיוחד בשל מגן הדוד והמנורה המופעים בו.
מפות העולם העתיק (מדור קרל ולי הנדלר)
תצוגה מיוחדת של למעלה מ-3500 מפות עתיקות, גיאוגראפיות ואסטרונומיות, וגלובוסים למן המאה ה-15 ואילך. בין המוצגים הבולטים מפת “כל העולם בעלה תלתן” משנת 1581 (תיאור היבשות אסיה, אירופה ואפריקה בצורת עלה שבמרכזו ירושלים) וגלובוס של הקרטוגרף ההולנדי הנודע וו. בלאו.
ספנות עברית במאה ה-20 (במדור ע”ש ג’יין וג’רלד גודמן)
הים היה חלק בלתי נפרד בהתחדשותו של היישוב היהודי. בתערוכה מוצגים דגמים של ספינות מראשית הספנות העברית, ספינות מעפילים וספינות תענוגות. בין המוצגים המיוחדים בתערוכה ניתן למצוא את תעודת הימאי ורב החובל הראשונים בישראל, צל”ש שניתן למשה אברמסקי, רב חובל האוניה “עתיד”, על פועלה במלחמת העולם השנייה, חתום בידי וינסטון צ’רצ’יל ועוד.
שעות פתיחה:
- יום א’- 16:00-10:00
- יום ב’- סגור
- יום ג’- 16:00-10:00
- יום ד’- 16:00-10:00
- יום ה’- 18:00-10:00
- יום ו’- 14:00-10:00
- שבת- 16:00-10:00
כתובת: שדרות אלנבי 198, חיפה